Belysning til kjøkken

Det er ikke bare-bare å finne ut av hvordan man best skal belyse kjøkkenet. For noen av oss faller det seg like lett å lyssette et rom som det er å kjøpe nye puter til sofaen, men det gjelder absolutt ikke alle. Det er ikke bare å finne en kjøkkenlampe som du virkelig liker og satse på at den skal passe inn. Kanskje er yndlingslampa rett og slett for stor. Eller den har for kort ledning, eller gir for lite lys. I våre belysning til-artikler prøver vi å gi deg gode råd til belysning og å sette i gang tankeprosessen rundt det å finne riktig kjøkkenbelysning og lamper til de andre rommene i hjemmet.

Belysning og lamper er mer enn bare en praktisk installasjon i hjemmet. Vi gir omgivelsene våre form og karakter med belysning, og vårt humør, prestasjonsevne og trivsel er avhengig av riktig belysning. Ved å møblere med riktig belysning får vi rom til å virke større, eller vi kan definere deler av større værelser.

I de fleste rommene i hjemmet er det greit å ha muligheten for minimum to ulike lyssettinger: belysning for funksjon og belysning for dekorasjon og kos. Begge deler er viktig for å gjøre rommet praktisk, samtidig som det skaper god stemning i et hjem.

Kjøkkenet er et godt eksempel på et rom med flere funksjoner. Et kjøkken bør ha både arbeidslys og belysning som gir god stemning, da man gjerne både lager og spiser mat i dette rommet. Det er kanskje også en god plass å prate over en kopp te, lese avisen, pusle puslespill eller gjøre lekser ved spisebordet. Kanskje er også dette stedet hvor barna leker nede på gulvet mens far lager mat—og mors nye hjemmekontor.

Spisebordslampe

De fleste kjøkken, eventuelt den nærliggende spisestua, har en form for spisebord. Her er det fint å ha muligheten for både god og stemningsfull belysning. Det mest vanlige er å ha en eller flere pendler hengende over bordet. Spisebordslampen bør henges mellom 55-70 cm over bordet og kan gjerne tilpasses formen på bordet—har du et rundt bord er det penest med en rund lampe, og er bordet firkantet, velger du en firkantet eller avlang lampe, eller flere pendler på rekke langs lengden av bordet.

For å unngå blending er det fint at ikke pæren er synlig i lampen. Høyden over bord er viktig da man vil se hverandre i øynene selv om man sitter på hver sin side av lampen. Ta gjerne frem tommestokken og tilpass høyden etter de som skal sitte ved det. Det kan være veldig praktisk å velge en hengelampe som er lett justerbar i høyden, så kan du tilpasse den etter behov.

Vi anbefaler pendler som fokuserer lyset nedover, nettopp fordi de ikke blender, men dersom du har et lite kjøkken og planlegger at denne lampen skal være din hovedbelysning kan det lønne seg å heller velge en som også lyser godt utover i rommet. Et eksempel på lamper som sprer lyset jevnt og godt rundt i rommet er lamper i opalhvitt glass.

Belid Primus II Taklampe med rulleheis

Lamper over kjøkkenøy

Har du en kjøkkenøy eller en kjøkkenbenk som går ut i rommet blir det litt av samme tematikken på høyde som det er ved spisebordet, spesielt hvis du velger å montere flere små pendler på rekke over benken. Tenk da også her på at du ikke hindrer sikten til den eller det som er på andre siden og helst velger kjøkkenlamper som har en form eller skjem som fører lyset nedover. Spotter eller lange, slanke pendler kan være et vakkert og stilrent alternativ om man ønsker en skarpere og mer konsentrert belysning, men vær obs på at disse lampene oftest lyser loddrett ned og vil ikke gi særlig mye lys ut til resten av rommet.

Etter at det har kommet et så stort utvalg av flotte dekorative pærer på markedet, er det mange som velger bare å bruke en serie med enkle stoffledninger og oppheng med globepærer. Dette kan jo se veldig flott ut, men er ikke alltid like funksjonelt og har sine bakdeler—da tenker vi spesielt på blending. Om du velger å gå for dette alternativet, pass da på alltid å montere dimmer på lampene slik at du har muligheten til å begrense blendingen. Valg av opalhvite, fargede eller toppforspeilede lyskilder som er delvis skjermet vil også kunne hjelpe.

Taklampe

Det er alltid viktig å ha god og jevn allmennbelysning, spesielt for de som bruker kjøkkenet mye. Denne belysningen skal være god nok til å lyse opp det meste av rommet og gi god generell belysning. Dersom du har litt størrelse på kjøkkenet er det ikke sikkert at en hengelampe over spisebordet er nok til å lyse opp rommet slik at du også kan se hva som er plassert i de øverste kjøkkenhyllene. Takarmatur, innfelte taklamper eller plafonder med lyskilder med høy lumen er fine å ha som grunnbelysning som vil hjelpe å gjøre matlaging og vasking lettere.

Du kan også velge lamper som lyser direkte i og mot taket for å øke inntrykket av takhøyde. Om du ikke er så glad i sterkt lys hele tiden er det på kjøkkenet, som de fleste andre rom i huset, være veldig lurt å montere en dimmebryter. Da kan du dempe det sterke allmennlyset og skape stemningsbelysning over spisebordet, samtidig som du også sparer strøm og øker levetiden på pærene dine. Bare det å dimme en lyskilde 5% vil utgjøre en forskjell på dens levetid.

Benkebelysning

Over benker, komfyr og vask er det viktig å ha bra arbeidsbelysning, dette er et av de viktigste områdene å belyse på kjøkkenet. Vær oppmerksom på at en mørk arbeidsflate trenger tre ganger så mye lys som en lys overflate. En matt overflate hindrer reflekser fra lyskildene, mens en med glans ikke gjør det og vil kunne skape forstyrrelser og blending. Er flaten høyglanset er det et alternativ å ha små og nette vegglamper som kaster lys opp i tak og indirekte ned på flaten. Velg gjerne belysning med god spredning slik at lyset sprer seg jevnt over større flater, ikke bare sentrert ned på ett punkt.

Benkbelysning under overskap må helst plasseres helt i forkant av skapet. Vi kan anbefale å bruke LED-list i aluminiumprofil under skapene, dette ser veldig rent og pent ut. Aluminiumprofilen leder varme og vil dermed øke levetiden, i tillegg til å skjule LED-listene. Slike LED-lister i profiler kommer i en rekke ulike utførelser, ta kontakt med oss dersom du er interessert i et tilbud. Selv om vi er mest glade i det varme LED-lyset er det egentlig å anbefale å bruke litt kaldere og klarere lys akkurat i dette området for å se bedre, spesielt om benkeplaten din er i treverk i varme toner. Gå gjerne for 3000 Kelvin over 2700 Kelvin i slike tilfeller.

Stemingsbelysning

De fleste har takbelysning og benkebelysning på plass, mens vegglamper tidligere har vært undervurdert som lyskilder på et kjøkken. Lys langs veggene får rom til å virke større og burde absolutt vurderes. Bruk varianter som er små og nette, men gir godt lys. Dette gir en lun atmosfære og du får lys i flere nivåer, noe som gir større fleksibilitet i belysningen din. Alternativt kan du velge større vegglamper på arm som kan dreies, flyttes og vendes i forhold til hvor ditt behov er til belysning i kjøkkenet.

Belysning i vitrineskap eller hyller er også et effektivt virkemiddel for å tilføre trivselslys. Disse gir ikke mye lys, men skaper stemning og tilfører det lille ekstra. De vil også være med på å gjøre rommet større. Har du ikke vitrineskap kan spotter eller maleribelysning oppe på eller over skapene være en måte å skape samme effekt på. Vinduspendler kan være noe å vurdere for de som sliter med plass på vegger og har få muligheter for belysning i eller over skap.

En generell regel er å bruke mange lampepunkter. Da kan du selv velge hva du vil belyse, eller ha alle slått på for å ha godt vaskelys. Husk at flere lyspunkter gir en mer fleksibel løsning og dekker behovet ditt bedre enn det bare en taklampe i taket og lyslister under overskapene kan gjøre. Det viktigste du gjør er å finne ut hva ditt behov er ved å se på hvordan rommet og interiøret er utformet og hvordan rommet blir brukt til døgnet og årstidenes ulike tider. Vi ønsker deg lykke til med belysning på kjøkkenet og hjelper deg gjerne dersom du skulle ha behov for hjelp!


Og du! Er du en av dem som elsker friske urter og alltid har en krukke eller fem på benken? Da har vi noen små bonus lystips til:

Plantebelysning

Da kan vi anbefale å gi de litt ekstra lys for at de skal klare seg bedre. Nå begynner det å bli et bedre utvalg på markedet med plantebelysning, men dersom du ikke har lyst til å lese deg opp på nanometer og lysspekter, eller råd til å investere i ulike lyskilder til vekst og blomstring, kan du gjøre det helt enkelt.

Planter er ikke like glade i varmt lys som oss nordmenn, de vil heller ha en kjøligere fargetemperatur for bedre vekst, helst rundt 6400 Kelvin. Dersom du fremdeles bruker armatur med lysrør kan du bytte ut disse til de med fargetemperatur 865 så er du i mål. Du kan også montere LED-strips i aluminiumprofil med Kelvin fra 5000-6500, helst en dobbel rekke for å få litt mer bredde på lyset. Alternativt kan du bruke vanlige E27 pærer med høy Kelvin som kan monteres i en hvilken som helst lampe med samme sokkel, f.eks. i en vinduspendel om du har planter i vinduet.

Viktig for planten er også kontinuiteten på lyset, sett den helst på en bestemt syklus ved hjelp av en timer, generelt mellom 12-16 timer. Har du mulighet så heng lyskilden nærme plantene når de er små og øk avstanden etter hvert, men vær obs på varmen de ulike lyskildene avgir slik at du ikke svir planten (her er LED lyskildene best). Kjøper du krydderurtene i matvarebutikken har de ofte dårlig jord og veldig liten plass til røtter—del gjerne plantene opp i mindre deler og pott de om så gir du de litt bedre vilkår for å trives innendørs.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *