Belysning til stue

Selv om det kan virke som at det for noen er den letteste jobben på jord å bestemme belysningen i hjemmet, er det ikke like enkelt for alle å finne ut hvilke lamper som passer inn i eget hjem. Det er ikke bare å finne en lampe som du virkelig liker og satse på at den skal passe inn. Kanskje er yndlingslampa rett og slett for stor. Eller den har for kort ledning, eller gir for lite lys. I våre belysning til-artikler prøver vi å gi deg hjelp til belysning ved å se litt på tankeprosessen rundt det å lyssette stua og de andre rommene i hjemmet. Det fine med stuebelysning er at her kan du velge og vrake i et rikt utvalg av ulike lamper i forskjellige materialer, teksturer og varianter.

Når man møblerer et hjem er det viktig å tenke på at belysning er en del av innredningen. Man bruker ofte lang tid på å prøve seg frem med å finne ut hvilke møbler man skal ha og hvor man skal plassere dem—slik burde det også være med belysning. Stua skiller seg fra andre rom i huset med tanke på at dette rommet oftere skifter utseende, derfor er det fint om belysningen har stor fleksibilitet. Den har jo også flere funksjoner enn de fleste andre rom: her leser vi, leker, ser TV, er sosiale, gjør håndarbeid og slapper av. Innimellom skal vi også ha belysning som gjør det lett å gjøre rent.

Belid Picasso LED Gulvlampe i den vakre stua til @merals_home. Foto: Meral Sucu

Et bra sted å starte er å se på hvilke behov du har i rommet du skal belyse. Hva brukes rommet til? Og til hvilken tid på dagen? Er det godt med dagslys? Hvem bruker det? Hvordan brukes rommet og hvor mange soner har du i det? Brukes de samtidig med ulikt behov for grad av lyssetting? Kanskje er det noe spesielt du ønsker å fremheve i rommet? En stor plante, et maleri eller kanskje en ekstra fin bokhylle?

Så er det fint å tenke på hva slags utseende på lampen du faktisk burde se etter. Hvilke farger har du i rommet? Er de varme eller kalde? Matte eller blanke? Er det høyt eller lavt under taket? Er rommet stort eller lite og har du da plass til en dominerende lampe eller bør den helst være liten og slank?

Et tips er å prøve å se rommet med nye øyne. Slå av all belysning og se hvordan rommet oppfattes. Gjerne på kvelden eller på vinteren når det er lite tilgang på naturlig dagslys. Et rom har oftest flere funksjoner og man bør velge belysning tilpasset hva det skal brukes til på forskjellige tider i løpet av dagen og til brukerne av rommet. Man bør alltid burde minst to ulike lyssettinger: belysning for funksjon og belysning for dekorasjon. Begge deler er viktig for å gjøre rommet praktisk, samtidig som det skaper god stemning og hygge i et hjem.

En generell regel er å bruke mange lampe-punkter. Da kan du selv velge hva du vil belyse, eller ha alle slått på for å få godt vaskelys. Justerbar lys-retning gjør lampene enda mer praktiske, og gjør objekt-belysning lettere. Alle vegger bør dessuten ha et belysningspunkt for å forsterke romfølelsen. Tenk ulike lag av belysning for å øke dybden i rommet.

Selv om det ikke er et must, er det veldig fint å ha en god taklampe som hovedbelysning for å få god allmennbelysning. Bruk gjerne en plafond som gir godt med lys og er dimbar, eventuelt en god pendel over sittegruppe med spisebord eller sofa.

Dersom du velger å bruke spotskinner, skinnesystem, utenpåliggende eller innfelte profiler med LED-strips eller downlights i taket bør disse plasseres langs vegger da effekten av lyset blir bedre mot en flate, men ikke plasser dem langs alle vegger som perler på en snor. Plasser de ca 30-60 cm fra veggen, tenk på å lage fokuspunkter og jobb ut fra formen på rommet. Suppler heller med andre lamper der du har behov for mer lys.

Veldig mange har en eller flere godstoler i stua hvor de leser, gjør håndarbeid eller pusler med andre hobbyer. Her er det viktig med en god håndarbeidslampe for å skåne øynene og øke gleden av hobbyen. Hvis godstolen er i nærheten av TV eller andre funksjonssoner, er det viktig å bruke en lampe med godt direkterettet lys eller god avskjerming slik at den ikke blender omgivelsene. Lamper med hvitt glass gir mer allmenbelysning enn lesefunksjon, og anbefales derfor ikke for dem som leser mye. Leselamper på vegg kan monteres ganske lavt, mål etter høyden på godstolen. Husk også på at jo mindre kontrast i rommet, jo bedre for lesingen. Ofte er det allmenbelysningen som er for dårlig når man synes det er for mørkt til å lese, ikke selve leselampen ved godstolen.

Ellers er det bare å supplere med bordlamper og vegglamper rundt i rommet alt etter hva du faktisk har plass til og hvor mye behov du har for lys. Det er veldig fint å ha minst en frittstående lampe til bord eller gulv slik at du har noe fleksibel belysning som du kan flytte rundt etter behov. Dersom du har liten plass eller bare lyst på en smart lampe er det verdt å sjekke ut flerfunksjonelle lamper som har flere funksjoner enn bare belysning, for eksempel en USB-port slik at du kan lade enhetene dine eller at de er designet som en hylle med integrert lys som fremhever plantene dine, gir deg plass til vinglasset eller din fine retro nipsfigur.

Det finnes flere vakre lamper som gir indirekte lys som er meget dekorativt og er med på å sette en koselig stemning utover kvelden. Mange av disse er produsert i gips og er lamper som kan males i samme farge som vegg, andre detaljer i interiøret eller i en annen nyanse/kontrastfarge. Dette gir en spennende effekt og er ekstra fint for de fargeglade. Dette gjør også lampen mer fleksibel i forhold til en fremtidig oppussing.

Ingen lampe er komplett før den har fått riktige lyskilder, enten den bruker vanlige pærer med liten (E14) eller stor (E27) sokkel eller andre lyskilder som for eksempel GU10. Dersom du trenger en pære til en lampe med skjerm i glass vil vi absolutt anbefale deg å bruke frostede eller opalhvite lyspærer til lamper med opalhvitt glass—da får du et jevnere lys og unngår skygger og ujevnheter i hvordan lyset vises i glasset. Opalhvite glasslamper og lyspærer sprer for øvrig lyset bedre i et rom enn lamper med klare skjermer eller åpne lyskilder i klart glass.

Klare lyspærer passer best til lamper med klart glass og ofte også til lamper med åpne lyskilder. Det finnes nå et rikt utvalg ulike dekorative pærer som vil kunne heve designen på lampen. Dersom du er redd for blending kan du gå for lyskilder med farget glass som for eksempel røyk og amber, eller en toppforspeilet pære, de vil minske sjansen for ubehag, men vær obs på at de ofte har lavere lumen og derfor gir mindre lys.

LED lyskildene har nå tatt over markedet og er suverene med tanke på kvalitet, varmeutvikling og energibesparing. Det er to ting som er viktige å sjekke når du skal finne riktig lyskilde, den ene er hvor mye lys pæren gir—lumen (lm)—og hvilken temperatur det er på lyset—Kelvin (K). Det finnes utrolig mange vakre pærer på markedet nå, bare vær obs på at mange av dem har veldig lav lumen og gir derfor veldig lite lys. Det kan fungere veldig fint dersom du bare skal bruke dem som stemningsbelysning, men velg heller lyskilder fra 700 lm og oppover dersom du trenger noe tilsvarende de gamle 60W lyspærene.

For å finne ut om pærene er varme eller kalde i lyset er det Kelvin man skal sjekke. Størsteparten av lyspærer og lamper med integrert LED som er tilgjengelig her i Norge ligger på 2700K. Dette gir et varmt lys som er det vi her oppe i nord liker best. Du finner også enkelte dekorative lyspærer som går helt ned i 1900K, disse er meget varme og skal etterligne det koselige lyset fra stearinlys. Men det er ikke alltid varmest lys er best, dersom det for eksempel er lese- eller arbeidslampen man skal ha pære til, og faktisk også arbeidslyset på kjøkkenet, bør man helst velge et litt kaldere lys som ligger nærmere 4000K, da ser man bedre. Tenk også på om du har varme eller kalde toner i fargen på malingen eller om du har mye naturlig treverk—da kan det fort bli gult dersom du velger varmere enn 2700K. Bruk gjerne heller 3000K om du har mulighet til det.

Uansett hvilken farge, styrke og temperatur du velger på lyspærene, bør du alltid gå for pærer som kan dimmes. Dette gjelder også for lampene du velger, spesielt hvis du ikke har lyst på, plass til eller råd til lamper i enhver krok. Har du mulighet til å ha lampen på fullt for vaskelys og dempet for stemningslys er mye av jobben gjort.

Lyskulturene våre er ulike og det finnes ingen fasit for oppsett av belysning. Det du føler er riktig for deg, er oftest det. I Norge er vi opptatt av at lamper skal skape hygge. Det er derfor vi ofte velger lyskilder som gir oss en varm belysning. På sørligere breddegrader er de med opptatt av å etterligne dagslyset utendørs, og benytter kaldere og skarpere belysning. Vi anbefaler å bruke litt penger på riktige lyskilder, en feil pære i en fin lampe kan ødelegge helhetsinntrykket. Og dersom du er lei av lampen din med åpne lyskilder holder det kanskje å bytte pærer heller enn å bytte hele lampen?


I tillegg til belysningsrådene over har vi satt sammen denne lille listen med gode tips til hva som kan være fint å tenke på og hva du kan gjøre for å få en stue med riktig belysning:

* Vi anbefaler deg å finne frem målebåndet eller tommestokken for å hjelpe deg å finne ut om lampen du liker faktisk vil passe inn. Det er ikke like lett som man tror å se for seg størrelsen uten hjelpemiddel og ikke alle bilder av lampene på nett viser dette like godt.

* Klipp ut formen på lampen fra en tom pappeske eller lignende—da er det lettere å kunne visualisere hvordan det vil bli. Spesielt hvis du sliter med å velge mellom to størrelser.

* Dersom du har TV i stua er det fint å plassere en lampe eller LED-list bak TV for å skape mindre kontraster og gjøre det mer behagelig for øynene å se på favorittserien.

* Lamper som lyser direkte i og mot taket øker inntrykket av takhøyde.

* Har du et stort rom kan det være fint å markere hjørnene med belysning.

* Plasser gjerne en sterk lampe innerst i rommet. Slik leder du oppmerksomheten og gjester inn i rommet.

* Opplyste hyller og skap får rommet til å virke større.

* Du må gjerne gjemme små lamper bak møbler og store planter.

* Har du noe ekstra fint du vil vise frem? Benytt deg av spotbelysning, så får det den oppmerksomheten det fortjener!

* Helt til slutt: dimming, dimming, dimming! En dimmer er en veldig god investering og er både strømbesparende og gir lenger levetid på lamper, samtidig som ned-dimmet belysning skaper en god atmosfære.

Belysning og lamper er mer enn bare en praktisk installasjon i hjemmet. Vi gir omgivelsene våre form og karakter med belysning. Til og med vårt humør, vår prestasjonsevne og vår trivsel er avhengig av riktig belysning. Ved å møblere med riktig belysning får vi rom til å virke større, eller vi kan definere deler av større værelser. Vi håper at du etter å ha lest dette innlegget føler deg litt bedre rustet til å finne ut av hvilken belysning som passer til din stue. Uansett hvilken belysning du er på jakt etter tror vi at du vil finne noe du liker i nettbutikken vår, og er det noe du lurer på er det lov å spørre!

You may also like...

1 Response

  1. Petter Dalen sier:

    Her var det masse nyttig informasjon!!! 😎

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *