Guide til IP-grad og våtromsoner

Er du på jakt etter utendørsbelysning eller lamper til baderommet, men sliter med å finne ut av hva begrepene IP-grad, IP-klasse, IP-systemet, kapslingsgrad, tetthetsgrad, beskyttelsesgrad, våtromsoner og baderomsoner betyr og hvordan du skal forholde deg til det? La oss hjelpe deg!

Det er ikke alltid like enkelt å orientere seg om hvilke krav som stilles til lamper til ulikt bruk i det store utvalget som finnes. Spesielt på utebelysning og lamper til baderom/våtrom er det ikke hvilke som helst lamper man kan bruke—både med tanke på varighet og garanti på lampene, men hovedsakelig på grunn av din og andres sikkerhet.

Vann leder lett elektrisitet. For eksempel kan en lampe som ikke har riktig tetthetsgrad lede elektrisitet via vannet til deg. Dette kan være dødelig.

Det er med god grunn strenge regler på hva slags elektrisk arbeid man har lov til å gjøre selv—og det er ikke så mye—så vær sikker på å få en elektriker til å gjøre jobben for deg. Men selv om du ikke kan gjøre jobben selv, kan du kjøpe inn lamper og utstyr som elektrikeren kan montere for deg. Da er det hovedsakelig to ting du må vite litt om: IP og soner.

IP-systemet

For å finne ut av hvilke lamper som er trygge å bruke i våtromsoner blir det brukt et system som kalles IP-systemet. Dette er et system for å angi kapslingsgraden (eller tetthetsgraden/beskyttelsesgraden) til elektrisk utstyr, det vil si utstyrets beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander og vann. Dette systemet er et system som er satt av IEC (International Electrotechnical Commission) som er en internasjonal samarbeidsorganisasjon som har ansvar for standardisering innen elektrofag.

Hvor tett en lampe er, altså kapslingsgraden, betegnes med bokstavene IP som er en forkortelse for «international eller ingress protection» og er etterfulgt av to siffer. Det første viser til hvor godt det er beskyttet mot inntrenging av faste gjenstander/partikler (som kroppsdeler og støv)—og det andre viser til beskyttelsen mot skadelig inntrenging av vann. Jo høyere tall, jo bedre beskyttelse. Dersom det ikke finnes noe krav til utstyrets beskyttelse på en av kategoriene erstattes dette sifferet med en x.

I denne IP-tabellen ser du hva de ulike tallene står for. For eksempel vil en lampe med IP21 være beskyttet mot faste gjenstander på størrelse med for eksempel en finger og det er beskyttet mot kondens/vanndamp.

IP Beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander/partiklerIP Beskyttelse mot skadelig inntrenging av vann
0Ubeskyttet0Ubeskyttet
1Diameter ≥ 50 mm1Vertikale drypp
2Diameter ≥ 12,5 mm 2Vertikale drypp og utstyret med helning på 15°
3Diameter ≥ 2,5 mm 3Regndrypp som faller med en vinkel opp til 60°
4Diameter ≥ 1 mm 4Vannsprut fra alle kanter
5Støvbeskyttet5Vann projisert fra alle vinkler gjennom en 6,3 mm dyse med en vannmengde på 12,5 liter/min ved et trykk på 30kN/m² i 3 minutter fra en avstand på 3 meter
6Støvtett6Kraftig spyling fra alle retninger
  7Kortvarig neddykking i vann
  8Varig neddykking i vann

Våtromsoner

I tillegg til IP-grad deles baderommet opp i ulike soner for hvilken IP-grad som behøves i forhold til hvor stor risikoen er for vanninntrenging. Dersom lampen du skal kjøpe skal monteres 225 cm over gulvet trenger du ikke å tenke på IP-grad, dette området ligger utenfor risiko-sonene.

Sone 0

Denne sonen ligger i den innvendige delen av et badekar eller nede i dusjkar (under vann).

Krav: IPx7 (kortvarig) IPx8 (varig) eller SELV IP27 (SELV: Forskrifter for 12V anlegg)

Sone 1

Sone 1 er definert som over og under badekar, for dusj ligger sonen fra 0–60 cm fra dusjhodet. Den går også fra gulvet og opp til 225 cm over gulvet. For 12V (lavvolt) må driver/transformator ligge over tak/utenfor sonene (tidligere sone 3).

Krav: IP65

Sone 2

Sone 2 fortsetter utenfor sone 1 i 60 cm, opp til 225 cm fra gulv. Også her må 12V (lavvolt) driver/transformator ligge over tak/utenfor sonene (tidligere sone 3).

Krav: IP44

Øvrige soner (tidligere sone 3)

Resten av rommet, det blir da 120 cm ut utover fra dusjhode, 225 cm over gulv. Dette betyr i prinsipp at her kan du bruke akkurat hva du vil.

Krav: IP20

Utendørs

Her er hovedregelen at lamper som ikke er montert under tak skal ha IP-grad IPX4. Lamper som er montert delvis under tak kan ha IPX3.

Krav: IPx4 eller IPx3

På det utrolig flotte badet til @holstedhanne valgte hun tre av de flotte pendlene Capo fra Belid som har IP20, men altså fint går å bruke siden de henger utenfor sonene.

Det fine med å kunne bruke vanlige lamper på badet er at du i utgangspunktet kan velge hva du vil. Vær likevel obs på at noen lamper kanskje passer bedre der enn andre, vi vil for eksempel ikke anbefale å bruke noen typer tekstilskjermer på badet pga. mulige problemer over tid med limte fester og potensiell større sjanse for misfarging og deformering av stoffet.

I vår nettbutikk finner du en egen kategori med lamper til baderom. Alle disse er merket med IP-grad og vi har valgt å kun legge lamper her med tetthetsgrad fra IP21 og oppover. Skal du utenfor sone 2 kan du altså gjerne titte i alle de andre kategoriene, både på innendørs belysning og så klart også lamper til utendørs bruk som hos oss er merket med hvilken IP-klasse de har.

Om du ennå er usikker på hvilken IP-grad du skal ha på lampene spør din elektriker for å være sikker på at lampene du kjøper er riktig til plasseringen du har tenkt, så slipper du å måtte returnere dem.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *